Harry Brack gedreven aan de slag bij Revival: ‘Ik doe dit puur voor de club’.

Zaterdag 24-2 stond er een pagina groot interview met trainer Harry Brack in de Barneveldse Krant. Met een aankondiging op de voorpagina, dus Revival weer voorpagina nieuws, hoe mooi is dat?! Hier het hele interview:

Hoewel degradatie naar de derde klasse dichterbij dan ooit lijkt te zijn, is dat aan het enthousiasme van ‘interimmer’ Harry Brack niet te merken. De korfbalveteraan (71) is terug bij zijn ‘cluppie’ Revival en blijft aan tot het einde van het seizoen. In gesprek met een icoon. ,,Voor geen enkele andere vereniging zou ik dit doen.”

Na de recente nederlagen tegen laagvliegers Rheko en KCD moest Revival de thuiswedstrijd twee weken geleden tegen middenmoter Luno winnen om een realistische kans op handhaving in de tweede klasse te houden. Dat gebeurde niet, er werd een pijnlijke nederlaag geleden waardoor de kans nog een stukje kleiner is geworden dat de Terschuurders in de tweede klasse actief blijven. Toch wanhoopt Brack allesbehalve. ,,We hebben ook de veldcompetitie nog, waar heel veel te winnen is. Met Revival kunnen we zeker in deze derde klasse best hoge ogen gooien, waarom zouden we niet voor plek één gaan?”

De Amersfoorter stapte in na het tussentijdse vertrek van trainer Henk Schimmel. Hoe blikt Brack terug op die episode? ,,Het is vreselijk jammer hoe het gelopen is, maar inhoudelijk wil ik er niet te veel op ingaan. Feit is dat ik gevraagd ben om hem op te volgen. Duidelijk als ‘interimmer’, dus als de club een ander heeft, doe ik graag een stapje opzij. Maar die kans acht ik niet zo heel groot. Ik ga ervan uit dat ik hier tot het einde van het seizoen zit. Deze stap zou ik ook niet zetten voor een andere club hoor, alleen voor Revival doe ik dit.”

VAARWEL

Recent had hij het trainersvak eigenlijk al vaarwel gezegd. ,,Ik ben nog wel coach van de scheidsrechters en doe dat met alle plezier. Het is een aanstormende groep talentvolle scheidsrechters die ik graag begeleid. Die gaan later wel de Korfbal League halen, denk ik zo. Dat heb ik nu wel even afgezegd. Ik wil volledig de focus leggen op mijn nieuwe werk bij Revival.”

We duiken even in het verleden. ,,Ik ben begonnen bij KV Amersfoort, dat nu niet meer bestaat en speelde op de zondag. Op zaterdag floot ik destijds wedstrijden. Dat heb ik tot op 70-jarige leeftijd gedaan. Ik speelde toen voor de CKB, de Christelijke Korfbalbond, die later samenging met het KNKV, zoals het nu nog heet. Ik speelde altijd samen met mijn huidige vrouw Ciska. Mijn hele weekend stond in het teken van korfbal. Dat fluiten vond ik eigenlijk ook net zo leuk als het spelen zelf, ik begon daarmee op mijn zestiende, we spreken over de jaren zestig. De top speelde destijds op zondag; grappig was trouwens dat latere en huidige topclubs als PKC, Dalto en DVO speelden tegen het vierde van KV Amersfoort.” Brack spreidde zijn vleugels uit en verkaste op zijn 21ste naar de Hoofdklasse, naar het Leusdense Antilopen. ,,Daar heb ik drie jaar gespeeld, maar ik kwam wel voor een dilemma te staan, het werd op een gegeven moment ‘of fluiten of spelen’. Ik koos voor het fluiten, omdat ik met dat fluiten op het allerhoogste niveau actief kon zijn.” 

NIEUWE CLUB

Hij vond als speler destijds ook weer een nieuwe club en dat werd Revival. Daarna werd hij trainer, bij dezelfde Terschuurse vereniging. ,,Door een kennis van mij, Hans Wijnen, werd ik gevraagd. ‘We hebben je nodig’, zo zei hij. Ik werd trainer toen ik 25 jaar jong was.” 

We praten over het seizoen 1977-1978. ,,Het mooie was dat ik mijn huidige vrouw coachte, die in het eerste van Revival speelde. Die eerste periode ben ik zeven jaar de trainer geweest, later zou ik er voor twee keer drie jaar weer terugkomen.” Tussendoor bleef Brack zijn wedstrijden fluiten. Na de eerste periode bij Revival, vond hij ook weer een nieuwe club in de vorm van Zwaluwen in Hilversum, dat nu De Corvers heet. Toen kwam ODIK om de hoek kijken. ,,Dat lag natuurlijk wel gevoelig, een ‘Revival-man’ die gevraagd wordt door deze Barneveldse topclub. Toenmalig voorzitter Henk van de Fliert vroeg mij en ik hapte toe. ‘Het lijkt me goed als jij naar ODIK zou komen’, zei hij. Ondanks de gevoeligheden besloot ik het toch te doen. Ik was onder meer trainer van de huidige voorzitter, Bertus van den Berkt.” 

Na vier jaar ODIK, verlegde Brack de focus, puur naar het fluiten ditmaal. Dat hield hij nog lange tijd vol, wat heet. ,,Ik heb het tot mijn 70ste gedaan en ben ook vijf keer Scheidsrechter van het Jaar geweest. Natuurlijk heb ik ook lager gefloten, niet alleen op het hoogste niveau, wat ik elf jaar heb gedaan.” We gaan weer terug naar actuele tijden, naar Revival. Waarom is hij nu ingestapt? ,,Ten eerste omdat het mijn club is. Laat ik vooropstellen dat het contact nooit weg geweest is. Ook bij het vijftigjarig jubileum bijvoorbeeld was ik er ‘uiteraard’ aanwezig, ik kwam zoveel oude bekenden tegen, erg leuk. Ook bij belangrijke wedstrijden zijn en waren Ciska en ik er bijna altijd bij. En het allermooiste tegenwoordig is dat mijn kleindochter Megan, de dochter van mijn dochter Olga (Harry Brack heeft ook nog een zoon, Theo, red.) nu bij Revival speelt, in de A1. Heerlijk toch?” 

Bijzonder overigens is dat zijn vrouw Ciska al voorspelde dat de club bij haar echtgenoot terecht zou komen. ,,Toen zij hoorde dat Henk weg ging, zei ze letterlijk tegen mij ‘ze komen bij jou uit’. Op het moment dat dit daadwerkelijk gevraagd werd, dacht ik bij mezelf dat ik dit gewoon moest doen. Maar we moeten ook realistisch zijn met z’n allen. Wonderdokters bestaan er niet. En ik wil ook graag benadrukken dat ik het op mijn eigen manier wil doen. Welke dat is? Wie niet wil werken, is bij mij gezien. Arbeid is gewoon een plicht. Werken is de enige remedie. Als dat niet gebeurt, heb je aan mij een slechte.” 

Komende zaterdag is DWS de tegenstander, enkele weken later begint de veldcompetitie alweer. ,,We moeten onverzettelijk zijn als de Galliërs en in de derde klasse voor de eerste plek gaan. Die ambities moeten we gewoon hebben!”